Ritme in vereenvoudiging

Bart Snels – Inspecteur Generaal: Wij zien vanuit ons toezicht dat mensen voortdurend in de problemen komen in ingewikkelde stelsels van belastingen, toeslagen en sociale zekerheid. Er wordt natuurlijk al heel lang gesproken over grote hervormingen op deze terreinen. Het staat al heel lang op de politieke agenda en tegelijkertijd lukt het maar niet om daar voortgang in te krijgen. Ook vanuit de publieke dienstverleners, dus de uitvoerende instanties, zijn er grote zorgen over de complexiteit van deze ingewikkelde stelsels.

Het blijft van belang om na te blijven denken over die grote hervormingen in deze stelsels, maar het is veel belangrijker om na te denken over de stapsgewijze vereenvoudiging. We zien dat hier een grote agenda voor is. Vanuit de knelpuntenbrieven die uitvoeringsorganisaties schrijven, de Staat van de Uitvoering die dat jaren op de politieke agenda zet en de Standen van de Uitvoeringen van publieke dienstverleners. En toch lukt het niet om daar een agenda over te maken die ook leidt tot politieke besluitvorming.

Wij stellen voor: maak nou een tegenhanger van het belastingplan in het voorjaar. Waar je natuurlijk gewoon het belastingplan kunt blijven doen, zoals het kabinet en de Tweede Kamer dat gewend zijn. Kijk ook vooral naar de koopkrachtplaatjes. En moet daar wat gecompenseerd worden en aangepast worden? Maar de vereenvoudigingsvoorstellen, maak daar nou een agenda voor. Ieder jaar weer opnieuw in het voorjaar. Langs drie lijnen; sociale zekerheid, toeslagen en fiscale wetgeving. Dan zorg je voor samenhang. Dus de politiek kan dan in samenhang kijken welke vereenvoudigingsvoorstellen tot wetgeving moeten leiden. En je kan dat ieder jaar weer opnieuw doen, jaar, op jaar, op jaar. Zodat je echt ritme krijgt in vereenvoudiging.