Start onderzoek bij de Douane naar rechtsbescherming ondernemers

We gaan onderzoeken hoe de Douane ondernemers de mogelijkheid biedt om bij geschillen op te komen voor hun rechten.

stempel Douane op een document

Wanneer ondernemers goederen in- en uitvoeren, hebben zij veel met de Douane te maken. Net als de Belastingdienst int de Douane heffingen. Het gaat daarbij om Europese en nationale heffingen. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen van hun aangifte voor douaneheffingen. Wanneer volgens de Douane sprake is van een onjuiste, onvolledige of niet tijdige aangifte kan zij een (na)vordering opleggen. Het kan zo zijn dat de ondernemer en de Douane het niet eens zijn met elkaar over zo’n besluit tot (na)vordering.

Als toezichthouder hebben we in de afgelopen jaren verschillende ondernemers en medewerkers van de Douane gesproken. Uit die gesprekken kwam naar voren dat ondernemers ervaren dat de Douane niet altijd oog heeft voor hun kant van het verhaal en zich vaak beroept op de ‘letter van de wet’. Douanemedewerkers ervaren dat ze binnen de Europese wet- en regelgeving weinig ruimte hebben om belangen van ondernemers mee te laten wegen in hun besluiten.

Belangrijk om op te kunnen komen voor rechten

Het is belangrijk dat ondernemers op kunnen komen voor hun rechten. Daarom gaan wij onderzoeken hoe de Douane hier in de praktijk invulling aan geeft. Dit doen we aan de hand van zaken die hebben gespeeld tussen ondernemers en de Douane in de eerste helft van 2024. We gaan dossiers onderzoeken en we gaan in gesprek met betrokken medewerkers van de Douane, ondernemers en hun vertegenwoordigers.

Over het onderzoek

Met dit onderzoek willen we mogelijke knelpunten in de rechtsbescherming van ondernemers in beeld krijgen. Indien nodig geven we aan waar de rechtsbescherming verbeterd en versterkt kan worden. Het onderzoek start in september 2024 en is naar verwachting in het voorjaar van 2025 afgerond.