Onderzoek naar het oppakken van fraudesignalen bij de Belastingdienst
We gaan onderzoeken hoe de Belastingdienst werkt aan het oppakken van fraudesignalen. In ons werkprogramma 2024 staat dat we ons richten op het beleid en de uitvoering van de Belastingdienst rondom de bestrijding van belastingfraude. Met belastingfraude bedoelen we het bewust overtreden van fiscale regels.
De handhaving van belastingfraude staat al geruime tijd onder druk. In 2020 moest de Belastingdienst stoppen met het gebruik van de Fraudesignalering Voorziening (FSV). Sindsdien wordt er gewerkt aan het inrichten van nieuwe systemen en werkwijzen voor het signaleren en aanpakken van fraude.
Maar uit (openbare) stukken en gesprekken die we als inspectie voeren met belastingdienstmedewerkers blijkt dat de Belastingdienst er nog niet in slaagt om alle signalen van mogelijke fraude op te pakken.
Belangrijke taak
Het opsporen en bestrijden van belastingfraude is een belangrijke taak van de Belastingdienst. Want als niet iedereen zijn eerlijke deel betaalt, verliest de overheid belastinginkomsten. Daarnaast schaadt belastingfraude - en het niet of onvoldoende oppakken daarvan - het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in het belastingstelsel bij mensen, en het ondermijnt de belastingmoraal.
Met ons onderzoek willen we inzichtelijk maken waarom de Belastingdienst er niet in slaagt alle fraudesignalen op te pakken. Dit gaan we doen door onderliggende dynamieken in kaart te brengen die een rol spelen bij het oppakken en inrichten van projecten rondom fraudesignalering.