Praktijkverhalen 'Ik dacht even: ben ik nu ook de pineut?'

Egbert Jansen is hovenier voor natuurrijke tuinen in de regio Eindhoven. Zijn ervaringen met de Belastingdienst zijn over het algemeen prima. Toch ging het een paar jaar geleden mis met zijn btw-aangifte. Een fout in het systeem zorgde ervoor dat hij buiten zijn schuld boete op boete kreeg. "Op een gegeven moment ga je je toch een beetje zorgen maken."

afbeelding van hovenier
Beeld: ©IBTD
Hovenier Egbert Jansen: "Ik dacht even: ben ik nu ook de pineut?"

Hoe ervaar je de administratieve lasten als ondernemer?

“Ik vind het meevallen. Ik kruis gewoon in mijn agenda aan wanneer ik de administratie doe. Het hoort erbij. Ik maak zelf de nota’s en mijn boekhouder doet de jaaraangifte. Van die jaaraangifte snap ik helemaal niets. Maar dat geeft niet. Als ik een fout heb gemaakt krijg ik het te horen van mijn boekhouder. Dat is zijn vak. Ik hoef ook niet te weten hoe een bakker zijn brood bakt. Wat ik wel lastig vind, zijn de verschillende btw-tarieven. Voor gewone tuinpaaltjes is het btw-tarief bijvoorbeeld 9% en voor paaltjes met een geschaafde punt eraan 21%, omdat daar meer arbeid in is gestopt. Je moet dus heel goed opletten.”

Gaat het ook wel eens mis?

“Een paar jaar geleden ontving ik een brief waarin stond dat ik helemaal geen btw-aangifte had gedaan. Ik heb toen gebeld en verteld dat dat niet klopte: ik had het betaalbewijs uitgeprint op mijn bureau liggen. De medewerker die ik aan de lijn had werd er een beetje zenuwachtig van, die wilde met zijn baas overleggen. Vervolgens kreeg ik te horen dat ze inderdaad in het systeem konden zien dat ik betaald had, en dat ik die brief gewoon moest verscheuren. Maar vervolgens bleven er brieven komen: ik kreeg boete op boete. Telkens belde ik weer. En telkens kreeg ik te horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Tot ik op een gegeven moment vanzelf geen brieven meer kreeg. Ik schat dat ik toen een keer of zes aan de telefoon had gehangen.”

Wat deed dat met je?

“In het begin schrok ik. Dit speelde in de tijd dat de toeslagenaffaire veel in het nieuws was. Ik dacht even: ben ik nu ook de pineut? Wat ik eigenlijk nog het ergst vond is dat een medewerker die ik aan de telefoon had, me adviseerde geen klacht in te dienen. ‘Want we hebben al zo veel meegemaakt’, zei hij. Daar moest ik toen wel een beetje om lachen. Maar het is ook triest: dat er dus geen uitweg uit het systeem is, een knop waarmee zo’n fout gewoon kan worden hersteld.

De medewerkers waar ik contact mee had waren wel heel behulpzaam. Ik ben zelf ook altijd vriendelijk gebleven. Ik denk dat dat helpt. Het is wel jammer dat je telkens weer iemand anders aan de lijn krijgt. Liefst heb je een telefoonnummer van een vast contactpersoon. Maar als ik belde, hadden ze wel meteen alle informatie over mij op hun scherm.”

Wat zou je de Belastingdienst willen meegeven?

“Ik spreek weleens beginnende hoveniers, die moeite hebben met de administratie. Of bijvoorbeeld niet weten dat ze de btw apart moeten zetten, en er niet meteen een nieuwe bus voor kopen. Ik denk dat de Belastingdienst ondernemers nog meer kan opzoeken. Goede informatie en adviezen geven over btw-aangifte doen, want ze hebben heel veel kennis. Maar ook het gesprek met ons aangaan, horen waar we tegenaan lopen. De trend is dat de overheid zich steeds meer terugtrekt, maar wat mij betreft slaat dat soms te ver door.”

Meer ervaringen van kleine ondernemers

Ipsos I&O heeft op ons verzoek kleine ondernemers (zzp’ers en mkb’ers) gevraagd naar hoe zij het contact met de Belastingdienst ervaren. Daaruit kwam naar voren dat wanneer het om standaardprocessen gaat, kleine ondernemers meestal positief zijn over hun ervaringen met de Belastingdienst. Als er sprake is van een afwijkende situatie, dan zijn ondernemers minder positief over het contact met de Belastingdienst. En wanneer zij fouten maken, ervaren ondernemers dat de Belastingdienst daar streng en niet flexibel mee omgaat.

De ondernemers waarmee is gesproken, zouden graag zien dat de Belastingdienst directe contactgegevens opneemt in de brieven die de Belastingdienst stuurt. Zodat er geen kostbare tijd verloren gaat met het moeten bellen naar de belastingtelefoon. Ook vinden zij dat de communicatie waarmee de Belastingdienst reageert op fouten anders kan. Zij zouden graag de gelegenheid krijgen om fouten te herstellen. En zij vinden dat ondernemers die altijd netjes en op tijd betaald hebben het voordeel van de twijfel moeten krijgen als er een keer iets niet goed gaat. Ook zouden zij graag zien dat de Belastingdienst het makkelijker maakt om een betalingsregeling te treffen.

Lees hier het artikel van Ipsos I&O over de ervaringen van kleine ondernemers met de Belastingdienst.

Vervolg

Als inspectie zien wij erop toe dat mensen en bedrijven fatsoenlijk en rechtvaardig worden behandeld als zij te maken hebben met belastingen, toeslagen en douanezaken. Het beeld van de ervaringen van ondernemers met de Belastingdienst dat Ipsos I&O voor ons heeft opgehaald, betrekken we bij onze toezichtactiviteiten.